Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

Mintavétel

 

 A leggyakrabban használt mintavételi eszközök melyeket a laboratórium kérés esetén rendelkezésre bocsát!

 

 

Az objektív eredményszolgáltatásnak előfeltétele a minta szabályos,megfelelő eszközökkel történő vétele és az alvadásgátló helyes megválasztása!

 

 Az egyes vizsgálati irányoknak megfelelő alvadásgátlók 

 

 

Az alvadásgátlót tartalmazó csövek esetében (lila, zöld kupak) a mintavételt követően, a csöveket óvatosan forgassuk össze (minimum 10-szer!), ezzel megakadályozzuk az alvadékképződést.

Kanülből kerüljük a mintavételt, mert az alvadásgátló, infúzió, stb. zavarja a vizsgálatokat, továbbá a hematológiai eredményünk téves lehet (pl.: 2-3 nappal a kanülálást követően az érintett érszakaszra fehérvérsejtek migrálódhatnak, így a valósnál magasabb leukocytaszámot kaphatunk). Hasonlóan hibás eredményre vezet, ha hematoma miatt beszűrődött érszakaszon történik a mintavétel.

A levett minta 4 °C-on egy napig tárolható. Szeparált szérum mélyhűtőben -25 °C-on hosszabb ideig (max. 1 hét) is aggály nélkül eltartható.

Hibás tárolás esetén az egyes enzimek aktivitása csökken, ezért tévesen alacsonyabb értékeket kapunk.

Glükózmeghatározáshoz kizárólag enziminhibítoros (NaF-os, szürke kupakos) vérvételi csöveket használjunk, így objektív lesz a vércukor eredmény, mivel azt a vörösvérsejtek nem bontják le. Ez az alvadásgátló enzimvizsgálatra NEM alkalmas, mivel nemcsak a glükóz-oxidázt, hanem más enzimeket is inaktivál, amelyeket mérni szeretnénk!

A mikrobiológiai (bakteriológia, mikológia) vizsgálatra vett mintákat transzport táptalajba leoltva, szobahőn tartsuk max. 48 óráig. Vizelet tenyésztéséhez steril, percután vett mintát kérünk!

Kis mennyiségű mintákat (kötőhártya, hüvely váladék, stb.) mindig transzport táptalajba leoltva érdemes vizsgálatra küldeni. Ha "érzékeny" kórokozóra van gyanúnk (pl.: bélsárból Campylobacter jejuni tenyésztés) csak leoltott friss mintából érdemes elvégezni.

Bőrkaparékok esetén több helyről vett szőrtüszőt is tartalmazó minta küldése tekinthető reprezentatívnak, valamint cellux ragasztószalagos mintavétele is ajánlott. Ritkább parazitafajok meghatározásához szükséges az ún. reprezentatív székletgyűjtés. Ez azt jelenti, hogy 3-4 naponta 2-3 mintát gyűjtünk és a behozatal napján egy friss mintát. Ezzel a szakaszosan ürülő paraziták is detektálhatók. Példaként említhető, hogy az emberi Giardiosis csak öt, egymást követö székletvizsgálat negatív eredménye tekinthető biztosnak. Ez a néha hosszúnak tűnő eredményszolgáltatás mindig a megrendelő érdekét szolgálja, mert sok esetben egy sor környezeti szennyező flórából kell izolálni a valós kórokozót.

Mycoplasma fertőzöttség gyanúja esetén speciális csak erre a vizsgálatra szolgáló transzporttáptalajba kell a mintát venni. Mintavételt követően szobahőn tárolhatjuk a mintát.

Szövettani mintákat minden esetben formalinban, anamnézis kíséretében a mintavétel helyével feltüntetve kérjük!

A laboratórium feladata, hogy a jelenleg rutinszerűen alkalmazott klinikai laboratóriumi vizsgálatok teljes körét kínálja fel az állatorvos kollégáknak. Speciális esetben lehetőség van, egyes ritkábban használatos vizsgálat elvégzésére is. (pl. barbiturát-szint beállítás epilepsziás esetekben, digoxin-szint meghatározás digitalizáláskor).

 

A mintavételt követően a minta pontos azonosítása érdekében az alábbiakat kérjük a csövön feltüntetni

  • beküldő állatorvos neve, címe, telefonszáma, e-mail címe
  • állat faja, kora, neme
  • tulajdonos neve vagy kódszáma

 

 

 

Az eredményt kiegészítendő, manuális kenet értékelést is végzük, mellyel a sejtek morfológiai tulajdonságairól, valamint egyes vérparaziták jelenlétéről (Babesia canis, Babesia gibsoni, Ehrlichia, stb.) nyerhető információ.

A biokémiai vizsgálatokat a nemzetközi ISO - szabványnak megfelelő Beckman AU480 biokémiai automatával végezzük. A minta és a reagensadagolás automatikusan történik, amely kiküszöböli a kézi bemérésből adódó pontatlanságot. A gép működése lehetővé teszi a sürgősségi minták azonnali analízisét is. A laboratórium által megadott eredmények hitelességére nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. A biokémiai paraméterek meghatározásakor kontrollszérumokat használunk kórosan alacsony, normál és kórosan magas tartományokban. Abban az esetben, ha az egyes paraméterek meghatározásakor mért értékek, a kontroll szérumokhoz mellékelt határértékeken belül találhatók, akkor a készülék és a metodika hiteles, a vizsgálati eredmények kibocsáthatóak. A laboratóriumi eredmények számítógépes nyilvántartó program segítségével archiválásra kerülnek, így később akár évekre visszamenőleg is visszakereshetők.

Az eredmények közlése folyamatos, a mintaküldéstől számítva 24 órán belül e-mail útján történik a kezelő állatorvos és a tulajdonos részére. A bakteriológiai és mikológia valamint szövettani eredmények leghamarabb 3 nap múlva közölhetők (mikológiai tenyésztéses vizsgálat 4-7 napot vesz igénybe). A mikrobiológiai eredmények közlési idejét, az esetlegesen szükségessé váló dúsítási, passzálási vizsgálatok megnövelhetik. Ez a néha hosszúnak tűnő eredményszolgáltatás mindig a megrendelő érdekét szolgálja, mert sok esetben egy sor környezeti szennyező flórából kell izolálni a valós kórokozót.Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép