Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

Véradó program - donorok

Állatorvosi Vérellátóba várjuk olyan gazdik jelentkezését, akik behívásos vagy ütemezett véradás keretében segítséget nyújtanának rászoruló kutyusoknak.

 

Hasonlóan a humán véradáshoz, a véradó kutyákkal kapcsolatban is törvényi előírások vannak, melyek alapján: 

 Az ideális donor
 • 1-8 éves és minimum 25 kg,
 • oltásait, féreghajtásait rendben megkapta, erről kiskönyvvel rendelkezik,
 • CHIP-pel ellátott (egyedileg azonosítható),
 • természetes személy tulajdonosa van,
 • jó habitusú.
 Kizáró tényezők
 • menhelyi kutya
 • gyenge kondíció,
 • vemhes vagy szoptat,
 • a véradás előtti 14 napon belül oltásban részesült,
 • korábban transzfúzióban részesült,
 • 30 napon belül vért adott.
Jutalmazás

A véradó programban részt vevő kutyák a véradás előtt laboratóriumi vizsgálaton vesznek részt.

Ez tartalmazza az eb vérképét, szervi funkció (máj, vese, összeférje, albumin, hasnyálmirigy, stb.) vizsgálatát, fertőző betegségekre szűrését (babesia, szívféreg szerológia, szívféreg mikrofilária) és vércsoport (DEA 1) meghatározását.

Ennek eredményét valamint az eb véradó kiskönyvet a gazdi rendelkezésére bocsátjuk.

 

Jelentkezés

E-mailben egy rövid, pár mondatos bemutatkozással és a donor adataival (chip száma, korábbi betegség volt-e, stb.) az alábbi e-mail címen:  info@allatorvosilabor.hu

 


 

"Vérre van szükségem!" - tájékoztató tulajdonosoknak

 

Megrendelőlap letöltése állatorvosi vérkészítmény kiadásához 

 

Mikor lehet szükség vértranszfúzióra?

A vérátömlesztés életmentő lehet a vér sejtes elemeinek megfogyásakor pl.vérszegénység, Babeziózis, akut vérzés, vérlemezke számbeli vagy funkció csökkenése, illetve a folyadékvolumen csökkenésekor. A vérátömlesztés segítségével pótolhatóak a vérplazma fehérjéi fehérjevesztéses szindrómákban vagy súlyos fehérje emésztési és felszívódási zavarokban. A véralvadási faktorok is a vérplazma fehérjéi közé tartoznak, ezek pótlása szükséges véralvadási zavarokban, súlyos májfunkció-zavar, alultápláltság, K-vitamin blokkoló hatású patkányméreg mérgezés, vagy alvadásgátló gyógyszermérgezés esetén.

 

 

 

Hogyan kérhetem a vérkészítményt?

Minden esetben a kezelő állatorvosának közreműködésével történik a vérkészítmény igénylése. Ő (vagy a tulajdonos) veszi fel a kapcsolatot a laboratórium vezető állatovossal (Dr. Szilágyi Attila 06 30/9615-812), akivel a szakmai részleteket megbeszélve eldöntik, hogy pontosan milyen vérkészítményre van szükség.

Ez után a kérőlap bitrokában személyesen lehet a vérért jönni 13. kerületi vérellátónkba (06 1 239-4736 - os telefonszámon tud egyeztetni).

A vért termálva, jól zárható dobozban, kísérő irattal adjuk át.

 

  


 Állatorvosoknak

 

A korábban leggyakrabban használatos teljes (friss vagy tárolt) vérátömlesztés helyett az utóbbi években áttevődik a hangsúly a célzott vérkészítmény-terápiára, ahol azokat a vérelemeket pótoljuk, amelyek az adott kórképben megfogynak. 

Ez lehetővé teszi az értékes véregységek racionálisabb felhasználását, egyben hozzájárul a beteg szervezetének kisebb megterheléséhez. Ne feledjük, hogy vértranszfúzió nagy mennyiségű, a szervezetnek idegen biológiai anyag átömlesztése, ami immunológiai reakciót vált ki a recipiensnél, ezért arra kell törekednünk, hogy csak a szükséges elemeket adjuk az adott klinikai körülmények között.

A véradás időpontjában a vér egy CPD (citrát-foszfát-dextróz) tartalmú zsákba kerül. Ez a zsák 450 mL-es töltőtérfogattal rendelkezik, 63 mL CPD -t tartalmaz, mely egy gyártói standard érték. Szeparálást követően a vörösvértesteket az adenint is tartalmazó zsákba fejthető át, ezáltal vörösvérsejt koncentrátumot állítunk elő.

 

Az így „feldoglozott” vérkészítmény típusok lehetnek:

 

 • Friss teljes vér - előre egyzetetve, behívásos rendszerrel!

Tartalmazza a vér összes elemét (vörös- és fehérvérsejteket, vérlemezkéket, plazma fehérjéket és az összes véralvadási faktort). Frissen való felhasználás esetén a levétel után a lehető legrövidebb időn belül be kell adni és nem szabad hűtőben tárolni, így elkerülve az alacsony hőmérséklet okozta károsodásokat.

 • Tárolt teljes vér (vérdepóból, készletért érdeklődni)

Tartalmazza a vörösvérsejteket és a plazmafehérjéket. 28-35 napig tárolható hűtőben, attól függően, hogy milyen alvadásgátló folyadékot használunk.

 • Vörösvérsejt (vvs) koncentrátum (additív oldatban) (vérdepóból, készletért érdeklődni)

A vörösvérsejt koncentrátum az egyszeri teljes véradásból származó vörösvérsejt mennyiség, amelyről a centrifugálás során eltávolítottuk a plazma nagy részét.A koncentrátum hűtőben 28-35 napig tárolható, attól függően, hogy milyen additív folyadékot használunk.

 • Friss fagyasztott plazma (vérdepóból, készletért érdeklődni)

A teljes vér levétele után 8 órán belül alacsony hőmérsékleten szeparált és fagyasztott plazma. Fagyasztás után 1 évig tárolható -20 °C alatt.

 • Fagyasztott plazma (vérdepóból, készletért érdeklődni)

A teljes vér levételétől számítva több mint 8 óra után szeparált és fagyasztott plazma, valamint 1 évnél tovább tárolt friss fagyasztott plazma

 

 

Elvégzendő vizsgálatok a transzfúzióra szoruló kutyáknál

 

 • Vércsoport vizsgálat (Minden egyes vörösvértest-tartalmú transzfúzió célja a maximális számú, életképes eryithrocytákkal való ellátás, kiküszöbölve a vörösvérsejtek tárolási sérüléseinél és a fellépő immunreakciók hatására való pusztulását. Az inkompatibilis vérátömlesztés elkerülése érdekében laboratóriumi tesztekkel vizsgáljuk mind a donor, mind a recipiens véreket. Mivel a DEA 1.1 AZ EGYETLEN EDDIG ISMERT HEMOLIZIN, ezért ennek a vércsoportnak a helyes megválasztása a legfontosabb, ezáltal az akut hemolitikus transzfúziós reakció is elkerülhető.
 • Coomb's-teszt vagy direkt antiglobilin teszt (DAT)
 • Keresztagglutinációs próba

 

Vérkészítmény igénylése

Vérigénylés csak orvosi indikáció alapján történhet, melyet minden esetben Dr. Szilágyi Attila bírál el.

Személyesen vagy írásos formában, de telefonon is igényelhető vérkészítmény, illetve előre jelezhető az igény.

 

A fenti linken található igénylőlapot kitöltve (tulajdonossal vagy e-mailben) el kell juttatni a laboratóriuma, ezen szerepel:

- Igénylő állatorvos neve, munkahelye/praxisa, elérhetősége

- indikáció / iránydiagnózis megnevezése,

- tulajdonos adatai: neve, elérhetősége,

- recipiens eb adatait: neve, chip száma.

 

Továbbá célszerű, ha a tulajdonos vagy állatorvos rendelkezésünkre bocsátja a meglévő korábbi vagy aktuális leleteket. A kórelőzmény (korábbi leletek, anamnézisek) és a vércsoportra vonatkozó információk ismeretében lehetőség van a legkisebb transzfúziós szövődménnyel járó kezelés illetve vérkészítmény kiválasztására.

Amennyiben a szükséges vérkészítmény típusát nem jelöli meg a kezelő állatorvos, úgy Dr. Szilágyi Attila dönt a rendelkezésére bocsátott adatok és a kezelő orvossal történt konzultáció alapján.

Ezt követően a recipiens tulajdonosa aláírásával igazolja, hogy a vér kiadásának menetéről, az esetleges transzfúziós szövődményekről tájékoztatást kapott és azokat tudomásul vette, a laboratóriumot további felelősség nem terheli, a tulajdonos átvesz egy tájékoztatót, valamint a donor adatlapot.

  

 

További információért hívja Dr. Szilágyi Attila laboratóriumvezető állatorvost a +36(30)961-5812 számon.

Készleten lévő vérekkel és átvétellel kapcsolatban a +36(1)239-4736-os telefonszámon kollégáink adnak felvilágosítást.

Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép