Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

LABORATÓRIUMI ÉRTELMEZÉSI NEHÉZSÉGEK A COVID-19 DIAGNOSZTIKÁJÁBAN


  Jelen cikkünk folytatása a korábbi, COVID-19 vírussal foglalkozó írásunknak, kitérve annak laboratóriumi diagnosztikai módszereire és az ezekkel kapcsolatos tapasztalatokra. A kutyák vérellátása a járvány időszakában is folyamatosan történik. A vérbankban levő munkálatok során a mostani járványveszélyes időszakban az előírásokat természetesen fokozatosan szem előtt tartjuk.


Bevezető

 

A COVID-19 elsősorban a szekréciókkal való közvetlen érintkezés, aeroszolok és cseppek útján terjed. Nemrég megjelent tanulmányok arra is utalnak, hogy széklet-orális úton is terjed.

A mai napig 7-féle corona vírust találtak, melyek légzőszervi megbetegedést okoznak, név szerint: HCoV-229E, HCoV-OC43, SARS-CoV, HCoV-NL63, HCoV-HKU1, MERS-CoV, 2019 n-CoV (COVID-19)– ezek a legveszélyesebb patogének az emberi légzőrendszerre -.

A 2019 n-CoV (COVID-19) az okozója annak a vírusos pneumóniának, amely Wuhan tartományból indult 2019-ben. A fertőzés klinikai tünetei közé sorolják a lázat, fáradékonyságot és olyan szisztémás tüneteket, mint a száraz köhögés, nehézlégzés. Ezek akár életveszélyes, súlyos pneumóniát, légzési elégtelenséget, ARDS-t, szeptikus shockot, több szervi elégtelenséget, súlyos metabolikus acidózist okozhat.

 

Laboratóriumi diagnosztika

 

A vírus kimutatása három fő módszer szerint lehetséges:

 

A jelenleg forgalomban lévő, leggyakrabban használt tesztek a korai IgM, illetve késői típusú IgG ellenanyagokat vizsgálja szimultán.

A kiértékelésben azonban számos bizonytalanító tényező van, így az eredmény erősen függ attól, hogy:

Mikor veszik a mintàt, a fertőződès melyik szakaszàban?

Ezt senki nem tudja pontosan. Ezért is végzik el újra 2- 3 alkalommal, mert lehet, hogy még a korai ellenanyagok sincsenek meg a teszt számára kimutatható mennyiségben (egy teszt nem teszt). Ezen kívül szinte mindegy, hogy milyen a teszt eredménye, két hét karantént elrendelnek.

 

Az antitestet kimutató teszt mellé logikus a kérdés, hogy antigén teszt van-e, amely magát a vírust mutatja ki a környezetben, ragályfogó tárgyakon?

Például a házi kedvenceink talpán, szőrzetén? Jól tudjuk, hogy a kutyák, macskák sokkal nagyobb területet járnak be egy séta alkalmával. Az is tény jelenleg, hogy a házi kedvencünk aktív fertőzés forrást (állatról-emberre) nem jelent, de a passzív behurcolás nem zárható ki. A vírus, mint tudjuk 3- 4 napig a környezetben életképes, ezért a ragályfogó tárgyak fertőtlenítése alapvető. A vírus a levegő apró vízcsepp partikulumjaihoz kötődve terjed leginkább, illetve a sima felületű plasztik, üveg, asztalfelületeken telepszik meg legjobban.

Az állatok szőrzete inkább csapdát jelentenek a vírus számára, de ez még nem zárja ki az fokozott személyi higiéniai szabályokat!

 

Az antigén és antitestet kimutató módszerek mellet már elérhető molekuláris diagnosztika is. A PCR technika a vírus örökítőanyagát detektálja, a módszer azonban nem képes eldönteni, hogy élő vírus okozza-e a pozitív eredményt.

(90 real-time PCR systems available for detecting SARS-CoV-2 Applied Biosystems Fast Real-Time PCR system 7900HT. With 96-well block and software. Price: 12,400.00 € / Excl. Tax 6 systems available at short notice, 84 other units with a delivery time from 4 weeks.)

 

Összefoglaló

 

A COVID-19 kimutatására többféle laboratóriumi módszer közül választhatunk.

Ezek vagy magát a vírus antigént, vagy annak örökítő anyagát, vagy a vírus ellen a szervezetben termelődött ellenanyagokat mutatja ki.

A módszer helyes megválasztása és megfelelő időben történő elvégzése döntő az eredmény helyes kiértékelésében.

 

Ismétlés korábbi cikkünkből:

KUTYA KORONAVÍRUS-OLTÁS SEGÍTHETNE?

 

NEM!

 

A WSAVA 2020. március 7-i nyilatkozatából:

Az állatorvosoknak el kell kezdeniük a kutyák kutyakoronavírus elleni oltását a SARS Cov-2 kockázata miatt?

Egyes világpiacon elérhető kutyakoronavírus-vakcinák célja a bélben szaporodó koronavírus fertőzések elleni védelem és NEM engedélyezettek légúti fertőzések elleni védelemre. Az állatorvosok NEM használhatnak ilyen oltásokat a jelenlegi járvány kitörésekor, gondolva, hogy a COVID-19 ellen valamilyen formában lehet keresztvédelem. Egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák kereskedelmileg beszerezhető vakcinákkal történő oltása keresztirányú védelmet biztosítana a COVID-19 fertőzés ellen, mivel az enterális és légzőszervi vírusok a koronavírus különféle variánsai! Jelenleg egyetlen vakcina sem érhető el a kutyák légzőkorona-vírus-fertőzésének piacán. [Információ a WSAVA Vakcinázási Irányelvek Csoportjától].

 

Hogyan védekezzünk? 

 

A környezeti és személyi higiéné helyes betartása alapvető fontosságú a vírussal szembeni küzdelemben!

 

Mik ellen kell védekezni?

 

SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndroe-Corona Virus-2)
MERS (Middle East Respiratory Syndrome)
SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)
HCoV (Human Corona Virus)
Fő szempont, hogy a vírus mindig valamihez tapadva terjed, leginkább tüsszentéskor és köhögéskor a nyálkacseppekre tapadva szóródik akár 6-8 méterre, illetve a száraz és sima felületek (plasztik, üveg) a veszélyesek, ezeken 9 nap a túlélésük. A környezetben való túlélésük 2-4 nap, ez biztos! Ragályfogó tárgyakra is ügyeljünk. A kedvencünk talpát is fertőtlenítsük, akik nagyobb utat járhatnak be, mint a gazdáik, ha szabadon engedik (jelenleg pórázon javasolt sétáltatni).

 

Mivel fertőtlenítsünk?

 

Felületekre 62-71%-os alkohol,
0,5 %-os Hidrogén-peroxid (frissen készítve),
0,5 %-os Na-hipoklorit oldat (olcsó).
Ezen anyagoknak a behatási ideje legalább 60 másodperc!
0,05-0,2 %-os benzalkónium-klorid 120 mp a behatási idő.
A 0,02 %-os Chlorhexidin hatástalan!

 

A WHO által biztosan ajánlott fertőtlenítő: 80%-os alkohol vagy 75 %-os 2-propanol.

 

Sima felületeken a túlélésük 9 nap, ezt ne feledjük!

Tovább blogbejegyzések

Állatokról emberre terjedő fertőzések - 1.rész


A szúnyogok által terjesztett betegségek közül az egyik legfontosabb a szív- és bőrférgesség, melynek terjesztésében nagy szerepet játszanak a vadon élő állatok (róka, nyúl, stb.), melyek később potenciális fertőzés forrásként szolgálnak. A fertőzött állat vérét szívó szúnyog ez után kedvenceinkre...

Olvasson tovább

A máj működésének laboratóriumi vizsgáló módszerei


A máj a szervezet intermedier anyagcseréjének központi szerve. Igen nagyszámú anyagcsere folyamatot katalizál, így ezekre alapozva sokféle laboratóriumi eljárást kell párhuzamosan alkalmazni a szerv funkcionális állapotának megítélésére. Írásunk célja ezen diagnosztikai eljárások három fő csoportjának tárgyal&a...

Olvasson tovább

Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép