Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

COVID-19 ÉS A KEDVTELÉSBŐL TARTOTT TÁRSÁLLATOK


Egy hongkongi, valószínűleg COVID-19-cel fertőződött kutyával kapcsolatban kerestek meg e-mailben, melyben arra keresték a választ, hogy házi kedvenceink mennyire számítanak veszélyforrásnak? A pandemia idején arra kérjük Önt, hogy tanulmányozza az Amerikai Állat Egészségügyi Szövetség (AVMA), az Állat Egészségügyi Világszervezet (OIE) és a Kisállat Állatorvosi Világszövetség (WSAVA) véleményét a kísérő háziállatokról és a COVID-19-ről.


 

 

AZ OIE 2020. MÁRCIUS 14-I NYILATKOZATA


Mit tudunk a COVID-19 vírusról és az állatokról?

A COVID-19 jelenlegi emberről emberre terjed. A mai napig nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok terjeszthetik a betegséget. Ezért nem indokolt a társállatokkal szemben olyan intézkedéseket meghozni, amelyek veszélyeztethetik az állatok jólétét.
A Kínai Népköztársaság Hongkong Különleges Közigazgatási Régiója Állategészségügyi Szolgálata arról számolt be, hogy egy kutya pozitív tesztet mutatott a COVID-19 vírusra, miután a tulajdonosai igazoltan fertőződöttek a vírussal. - (2020.03.09.). A real time PCR-ral végzett vizsgálat kimutatta a COVID-19 vírus genetikai anyagának jelenlétét, de a kutya nem betegedett meg, a betegség klinikai tüneteit nem mutatta.
Nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák szerepet játszanak ennek az emberi betegségnek a terjesztésében, vagy hogy megbetegednének. További vizsgálatokra van tehát szükség annak megállapításához, hogy a különböző állatokat fertőzheti-e a COVID-19 vírus. Az OIE továbbra is frissítést fog nyújtani, amint új információk rendelkezésre állnak.
Jelenleg a kísérőállatok mozgásának vagy kereskedelmének korlátozására nem került sor.

 

Milyen óvintézkedéseket kell tenni a tulajdonosoknak, ha a társ vagy más állatok szoros kapcsolatban vannak a COVID-19 gyanús vagy beteg emberekkel?


Nem érkezett jelentés arról, hogy társ vagy más állatok megbetegednének a COVID-19-cel, és jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ezek jelentős járványügyi szerepet játszanak ebben az emberi betegségben. Mivel azonban az állatok és az emberek néha átadhatnak egyes betegségeket (zoonózisos betegségek néven ismertek), továbbra is ajánlott, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek korlátozzák a kapcsolatot más emberekkel és azok állataival,vamíg nem áll rendelkezésre több információ a vírusról.
Az állatok kezelése és gondozása során az alapvető higiéniai intézkedéseket mindig végre kell hajtani. Ez magában foglalja a kézmosást lehetőleg forró szappanos vízzel, a velük való foglalkozás előtt és után. Ha lehetséges, a COVID-19 –cel fertőzött beteg vagy orvosi ellátás alatt álló embereknek kerülniük kell szoros kapcsolatot a háziállatukkal, és a háztartásuk másik tagjának gondoskodniuk kell az állatokról. Ha háziállatukra vigyázniuk kell, be kell tartaniuk a helyes higiéniai gyakorlatot és amikor csak lehetséges, viseljenek megfelelően felszerelt arcmaszkot.


AVMA, 2020. MÁRCIUS 11. SZERDA

Kérdés: Megfertőzheti-e a SARS-CoV-2 a háziállatokat?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok megbetegedhetnek. A fertőző betegségek szakértői, valamint a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC), az OIE és a WHO azt mutatják, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a kedvtelésből tartott kutyák vagy macskák a SARS-CoV-2 fertőzésének forrásai lehetnek, ideértve a COVID-19 terjesztését is, az emberek számára.
Mivel azonban az állatok más betegségeket terjeszthetnek az emberekre és az emberek betegségeket is terjeszthetnek az állatokra, érdemes mindig mosni a kezét, amint azt fentebb jeleztük, az állatokkal való foglalatosság előtt előtt és után.


KUTYA KORONAVÍRUS OLTÁS SEGÍTHETNE?


NEM!


A WSAVA 2020. március 7-i nyilatkozatából:
Az állatorvosoknak el kell kezdeniük a kutyák kutyakoronavírus elleni oltását a SARSCov-2 kockázata miatt?


Egyes világpiacon elérhető kutya koronavírus vakcinák célja a bélben szaporodó koronavírusfertőzések elleni védelem, és NEM engedélyezettek légúti fertőzések elleni védelemre. Az állatorvosok NEM használhatnak ilyen oltásokat a jelenlegi járvány kitörésekor, gondolva, hogy a COVID-19 ellen valamilyen formában lehet keresztvédelem. Egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák kereskedelmileg beszerezhető vakcinákkal történő oltása keresztirányú védelmet biztosítana a COVID-19 fertőzés ellen, mivel az enterális és légzőszervi vírusok a koronavírus különféle variánsai. Jelenleg egyetlen vakcina sem érhető el a kutyák légzőkorona-vírus fertőzésének piacán. (Információ a WSAVA Vakcinázási Irányelvek Csoportjától).


KOMMENTÁR


A koronavírusok zoonózisként - vagyis a fajok között - „cserélődhetne”, ezt a tudósok jelenleg nagy erőfeszítésekkel vizsgálják.
Az első két kígyófajról (a Bungarus multicinctus / a sokszálú krait és a Naja atra / a kínai kobra) feltételezték, hogy fertőzési források lehetnek, de ezt a virusológusok kétségbe vonják szerte a világon. Paulo Eduardo Brandão virológus - aki kifejezetten azt vizsgálta, hogy a kígyók megfertőződhetnek-e koronavírusokkal -, egyszerűen azt állította, hogy eddig nem állnak rendelkezésre alátámasztó bizonyítékok.
Eddig a fertőzési forrásként leginkább a denevérektől származtathatók, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy közbeeső forrásra van szükség a denevér és az ember között. 
Valójában, a kutatások azt sugallják, hogy a hasonló közel-keleti légzőszervi szindróma (MERS) köztes forrással rendelkezik a tevékben. A 2002-2003-as súlyos, akut légzőszervi szindróma (SARS) kitörése is úgy vélhető, hogy denevér és cibet macska coronavírusa emberről emberre terjed.
Nyilvánvaló, hogy ez egy gyorsan változó helyzet. A legjobb dolog, a nyugalom megtartása.


JAVASLATOK


Mindannyian szerepet játszunk a személyes és közösségi biztonság kialakításában. 

A legjobb a korrekt tájékoztatás, a pánik elkerülése, mivel emeli a szervezet stressz szintjét, amely hozzájárul az immunfunkció csökkentéséhez.

Az egészséges immunrendszer kulcsfontosságú a COVID-19 elleni gyógyuláshoz. Ehhez szükségesek az antioxidánsok (gyökfogók), szelén, cink, E-vitamin 400 E, 2x1000 mg C-vitamin, Koenzym Q 100 mg (jól felszívódó forma), polyfenolok, zöld tea, jó minőségű multivitaminok, olívaolaj.
Vigyázat olvassuk el, hogy egy tablettában mennyi hatóanyag van, mert könnyen kiderülhet, hogy a MegaPack-okból 3-at kell szedni, hogy valamelyest fedezzük a valós szükségletet! Mindig OGYI által ellenőrzött gyógyszertári formulákat szerezzünk be, kerüljük a „no name” helyről való megapack tablettákat.
Az egyszerű és részletes iránymutatásért, amely még tippeket is tartalmaz a fehérítő tisztításához a tiszta felületekre, kérjük, látogasson el a CDC oldalára.https://www.cdc.gov/
Időközben a Hemopet naprakészen tartja a kísérő háziállatokkal kapcsolatos legfrissebb információkat, amint a vírussal kapcsolatos információk elérhetővé válnak és ellenőrizendők. https://www.hemopet.org/covid-19-updates-testing-companion-pets-pet-fur-march-23-2020/

KÖRNYEZETI FERTŐTLENÍTÉS

Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. ELSEVIER, Journal of Hospital Infection, 104. (2020), 246-241 pages.

 

Mik ellen kell védekezni?

SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndroe-Corona Virus-2)
MERS (Middle East Respiratory Syndrome)
SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)
HCoV (Human Corona Virus)
Fő szempont, hogy a vírus mindig valamihez tapadva terjed, leginkább tüsszentéskor és köhögéskor a nyálkacseppekre tapadva szóródik akár 6-8 méterre, illetve a száraz és sima felületek (plasztik, üveg) a veszélyesek, ezeken 9 nap a túlélésük. A környezetben való túlélésük 2-4 nap, ez biztos! Ragályfogó tárgyakra is ügyeljünk. A kedvencünk talpát is fertőtlenítsük, akik nagyobb utat járhatnak be, mint a gazdáik, ha szabadon engedik (jelenleg pórázon javasolt sétáltatni).

 

Mivel fertőtlenítsünk?

Felületekre 62-71%-os alkohol,
0,5 %-os Hidrogén-peroxid (frissen készítve),
0,5 %-os Na-hipoklorit oldat (olcsó).
Ezen anyagoknak a behatási ideje legalább 60 másodperc!
0,05-0,2 %-os benzalkónium-klorid 120 mp a behatási idő.
A 0,02 %-os Chlorhexidin hatástalan!!

A WHO által biztosan ajánlott fertőtlenítő: 80%-os alkohol vagy 75 %-os 2-propanol.

 

Sima felületeken a túlélésük 9 nap, ezt ne feledjük!

 

Készítette: Dr. Szilágyi Attila

Tovább blogbejegyzések

A fiatal macskák gyakori külső hallójárat parazitózisa


Ha egy macska füle váladékos, feketés-barnásan elszíneződött, annak oka van!Fiatal macskáknál az első oltáskor (6-hét) való vizitnél gyakori, hogy a külsőhallójáratban barna színű folyékony, vagy száraz pörkös tartalom van. Ezt gyakran agazdi szennyeződésnek véli („piszkos a füle”) ennek a hátterében...

Olvasson tovább

A lovak parazitás fertőzéseinek alapismeretei


A lótartás mind szélesebb körben terjed hazánkban jelenleg is. Gyakran bértartásba helyezik az állatot és a gondozóra/ lótulajdonosra hárul a parazitózisokkal kapcsolatos PONTOS ismeret. Számos parazitás fertőzéssel találkozunk a laboratóriumban. ...

Olvasson tovább

Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép