Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

Állatokról emberre terjedő fertőzések - 2.rész A macskák toxoplazmózisa és humán vonatkozása


Jelen cikkünk egy Magyarországon is igen elterjedt egysejtű parazitás fertőzés, a Toxoplazmózis témakörét dolgozza fel. A parazita végső gazdája a macska, de közti gazdaként madarak és egyéb emlősök, és ezáltal az ember is fertőződhet. Kutatások alapján felnőttkorra az emberek nagyjából 50%-a átesik a betegségen és egész életre szóló immunitás alakul ki. A betegség lefolyása felnőtt, egészséges emberben általában tünetmentes, veszélyt leginkább a legyengült immunrendszerű, valamint várandós anyákra jelent, akiknél magzatkárosító hatás ismert. A Toxoplazma a fertőzött macska bélsara, a nem megfelelően megtisztított gyümölcsök, zöldségek, valamint a nem kellően hő kezelt húsok által képes fertőzni.   Kellő odafigyeléssel azonban megelőzhető a betegség, és mint azt a cikkben ismertetni fogjuk, várandós családoknak sem kell száműznie négylábú kedvencét…    


A Toxoplazma gondii, vagy röviden Toxplazma egy világszerte igen elterjedt egysejtű parazita, mely madarakat, melegvérű emlősöket, ezáltal az embert, mint köztigazdát is fertőzi.

Előfordulásának gyakoriságát jól mutatják a különféle statisztikák: a kölyök macskák 50 %-a, míg a felnőtt egyedek 70-100 %-a életében átesik a fertőzésen.(1) Embereknél a fertőzésen átesettek aránya nagyjából 50%.

A parazita végső gazdája a macska, bélrendszerükben végbemegy a teljes érési folyamat, az állat végül úgy nevezett oocisztát ürít bélsarával a külvilágba.

Ez a kezdetleges forma aztán 1-5 nap alatt megfelelő hőmérsékleti viszonyok mellett ún. sporuláción megy keresztül. Az így kifejlődött sporozita már fertőző képes, a macska ürülékével szennyezett talaj akár 1 évig is fertőzésforrást jelenthet (homokozók).

 

 

 

Fontos megemlíteni, hogy kedvencünk csak nagyjából 10 napig üríti a később fertőzni képes oocisztákat, majd élete végéig tartó immunitást szerez, rend szerint nem ürít életében többet!

 

 

Fertőzés módjai

  1. Az ember szájon át egyrészt fertőződhet közvetlenül a sporozitával, például mosatlan szennyezett zöldséggel, talajjal, homokkal érintkezve, macska ürülékkel.
  2. Másik módja, ha egy olyan állat (pl. szarvasmarha) részben vagy teljesen nyers húsát fogyasztjuk, amely korábban fertőződött (szöveti cysta vagy bradyzoita).
  3. A harmadik, egyben legveszélyesebb módja, ha a várandós anya frissen zajló fertőződése során a méhlepényen keresztül jut el a parazita a magzatba.

 

 

 

Tünetek

 

I. Emberben

Egészséges emberekben gyakran tünetmentesen zajlik, esetleg 2-3 hetes lappangási idő után nyirokcsomó megnagyobbodás, ritkán láz, izomfájdalom jelentkezik. Sokszor a jellegtelen, infuenza-szerű tünetek miatt nem is kap különösebb figyelmet (primer toxoplazma fertőzés).

Súlyos szövődményeket (encephalitis, tüdőgyulladás, stb.) csak ritkán okoz, általában krónikus formában immunszuprimált (például AIDS-es) betegeknél.

 A fertőzés lezajlásával az emberi szervezetben termelődött ellenanyagok életünk végéig jelen vannak, így védettséget nyújtanak az esetleges újra-fertőződéssel szemben.

 Problémát azoknál a nőknél okozhat, akik a terhességük alatt esnek át először a Toxoplazma fertőzésen. Náluk ún. congenitális toxoplazma fertőzésről beszélünk, mely során az anyáról a magzatra átterjedhet a fertőzés.

 Az újszülött, fertőződött gyermek sokszor nem mutatja a betegség jeleit, azonban 80-90%-ban fiatal felnőtt korára idegrendszeri vagy szemproblémák (gyulladás, súlyos esetben vakság, vízfejűség, magzati elhalás) jelentkeznek.

 

II. Macskában

Kijárós felnőtt és kölyök macska általában a környezetében találkozik a parazitával. Hasonlóan az emberhez náluk is gyakran tünetmentes, esetenként vannak csak látható jelei (elesett, bágyadt, kedvetlen az állat, megfázás-szerű tünetekkel), a parazitaürítés (oociszta) viszont 1-2 héten keresztül folyamatos az aktív szakaszban!

A vemhes anyamacska - úgy, mint embernél-, ugyancsak fertőzheti a méhlepényén keresztül az utódokat, azonban gyakran ezek a magzatok elpusztulnak.

A fertőzésen átesett macska ugyancsak élet végéig szóló immunitást szerez, nem fertőződik újra és nem ürít oocisztákat.

 

III. Kutyában

A kutya hasonlóan az emberhez csak mint köztigazda szerepel, a fertőzés általában náluk sem jár tünetekkel, vagy csak enyhe lefolyású, nem ürítenek fertőző oocisztát.

 

Megelőzés

A betegség megelőzése a fertőző források elkerülésével lehetséges, tehát az alapvető higiénia szabályokat érdemes figyelembe venni:

  • a lakásban tartott macska alomtálcáját naponta ürítsük és rendszeresen tisztítsuk (így nem hagyunk időt a fertőző képes sporozita kifejlődésére)
  • várandós nő lehetőleg ne érintkezzen a használt alommal
  • a földön lévő zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg
  • húsokat jól süssük át (fő fertőző forrás!)
  • kerüljük a pasztörizálatlan tejet, nyers tojást
  • kertben, homokozóban viseljünk kesztyűt, és kertészkedés után alaposan mossunk kezet.

 

Diagnózis

A legfontosabb diagnosztikai eljárások embernél az alábbiak:

-          Az atípusos tünetek miatt a diagnózis emberben a vérből elvégezhető szerológiai tesztek segítségével toxoplazma-specifikus ellenanyagok kimutatásával történik, mely az éppen zajló (IgM) vagy már lezajlott (IgG) fertőzés elkülönítésében is segítséget nyújt.

-          Az ellenanyagok a Toxoplazma fertőzést követően megmaradnak, így annak az esélye, hogy egy szero-pozitív anya újrafertőződjön várandóssága alatt, szinte esélytelen. Terhesség tervezésekor érdemes lehet a tesztet elvégeztetni annak kiderítésére, hogy az anya rendelkezik-e már az ellenanyagokkal.

-          Congenitális toxoplazmózis során több vérminta vizsgálata szükséges, infektológiai laboratórium végzi.

 

Macskáknál:

-          Non-invazív módon, csupán friss bélsár mintából állatorvosi laboratóriumban kimutatható a parazita jelenléte. A vizsgálatot érdemes időeltolással több mintából is elvégezni a biztos eredmény érdekében.

-          Vérből elvégezhető az IgM (első két hét) és IgG (fertőzés utáni 2. héttől folyamatosan) ellenanyagok kimutatása ún. ELISA módszerrel.

-          Ritkán szöveti izolásással.

 

Kezelése

 

Egészséges immunrendszerű egyén esetén általában spontán gyógyul, kezelni csak súlyos fertőzés, legyengült immunrendszer vagy terhesség alatt kell.

Terhes nőknél szájon át szedhető tablettákkal megfelelően lehet kezelni, a terhességet megszakítani NEM szükséges (!), ha a magzat monitorozása ultrahanggal folyamatosan megtörténik, az amnionfolyadék vizsgálata negatív, valamint az antiparazitás kezelés zajlik.

A fertőzött állat antiparazitás kezelése féreghajtóval történik, ezt követően javasolt kontroll bélsár vizsgálat elvégzése állatorvosi laboratóriumban.

 

  

Konklúzió

A Toxoplazma fertőzés egy Magyarországon igen elterjedt egysejtű parazitás fertőzés. Végső gazdája a macska, mely bélsarával az aktív szakaszban (életében egyszer) 1-2 hétig üríti az oocisztákat.

Fertőző forrásai tehát a macska bélsár (alom), a szennyezett föld, mosatlan zöldségek, gyümölcsök és a nem megfelelően hő kezelt húskészítmények. Ez utóbbi a fő fertőző forrás!

Kezelésének több módja is ismert, a hangsúly azonban inkább a fertőződés megelőzésén van! Ezt napi alomtálca tisztítással, megfelelő főzési/sütési eljárásokkal és a nyers zöldég, gyümölcs megtisztításával, hámozásával érhetjük el.

Egészséges emberben a betegség nem okoz tüneteket, és életre szóló immunitás alakul ki. Immunszuprimált és terhes nőkben azonban komplikációkat okozhat, így nekik mindenképp érdemes oda figyelni.

Házi kedvencükről azonban nekik sem kell lemondaniuk, laboratóriumban mind az ember, mind a macska aktív vagy már lezajlott fertőzése megbízhatóan kimutatható.

 

 

 

Forrás (1) F. Rochette, Cat Parasites and Their Control. Janssen Animal Health. p. 211-219.

Tovább blogbejegyzések

A lovak parazitás fertőzéseinek alapismeretei


A lótartás mind szélesebb körben terjed hazánkban jelenleg is. Gyakran bértartásba helyezik az állatot és a gondozóra/ lótulajdonosra hárul a parazitózisokkal kapcsolatos PONTOS ismeret. Számos parazitás fertőzéssel találkozunk a laboratóriumban. ...

Olvasson tovább

Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép