Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

Állatokról emberre terjedő fertőzések - 1.rész


A szúnyogok által terjesztett betegségek közül az egyik legfontosabb a szív- és bőrférgesség, melynek terjesztésében nagy szerepet játszanak a vadon élő állatok (róka, nyúl, stb.), melyek később potenciális fertőzés forrásként szolgálnak. A fertőzött állat vérét szívó szúnyog ez után kedvenceinkre (kutya, macska) tovább terjesztheti a betegséget, amely emberre is veszélyes. Mivel a fertőzés sokáig rejtve marad - 7-8 hónap fejlődési idő és 6-8 év életidő -, ezért sokszor csak akkor vesszük észre, ha már régóta fennáll a betegség. Éppen ezért fontos, hogy kedvenceinkkel rendszeres szűrővizsgálaton vegyünk részt!Vigyázzon kedvencei és szerettei egészségére!


Hazánkban a szúnyogok által terjesztett betegségek közül a bőrben és egyéb szövetekben vándorló bőrféreg (Dirofilaria repens), valamint a szívben elhelyezkedő szívféreg (Dirofilaria immitis) egyre nagyobb esetszámmal jelentkeznek, amire mindenképp figyelmet kell fordítani.

A betegség terjesztői a szúnyogok, melyek elsősorban az esti, hűvösebb órákban támadnak, amikor a hőmérséklet optimálissá válik.

A fertőzött szúnyog vérszívás során az állatba (főként rövid szőrű egyedekbe) és emberbe olthatják a fertőzőképes lárvákat, amelyek a gazda szervezetben évekig tünetmentesek maradhatnak és szaporodnak.

  

A BŐRFÉREG:

Hónapok alatt kifejlődik a szaporodni képes féreg, amely ekkorra már 8-12 cm hosszú is lehet! Ez a bőrben vándorolva göbös elváltozást okoz, általában ez kelt gyanút a gazdiban. A kifejlett féreg 6-8 évig is elél kedvencünkben, és folyamatosan termeli a szúnyogok által felvehető, vérben keringő mikrofiláriákat.

Ezzel számos újonnan fertőzött szúnyog nemcsak más állatra, hanem emberre is közvetítheti a parazitás fertőzést!

 

 

1. kép: Bőrféreg eltávolítása. Saját eset

 

 

SZÍVFÉREG:

 A vérbe jutott mikrofiláriák a szív jobb kamrájában megfelelően oxigén dús környezetben szaporodni képesek (naponta több millió utódot juttat a nőstény egyed a véráramba!). Mivel a betegség itt is krónikusan jelentkezik, kedvencünk fáradékonysága, étvágytalansága, esetleg láza adhat okot aggodalomra. Később a további állapotromlás és a szív térfogatának kitöltése miatt tüdő-ödéma, hasi és végtag vizesedés jelentkezik. Gyakran a vese és a máj is érintetté válik.

 

 

2. kép: Nagy mennyiségű kifejlett szívféreg. Forrás: Rowan Animal Clinic

 

EMBERBEN:

A Dirofilaria repens és immitis az embert is megfertőzhetik.

A szívférgességért felelős Dirofilaria immitis a véráramba kerülve legtöbbször elhalva éri el a tüdő kis ereit, ahol elzáródásokat okoz.

A Dirofilaria repens a szemben vehető észre, a kötőhártya alatt, de előfordul a bőr alatti kötőszövetekben is, ahol gyulladásos csomókat okoz.

 

KEZELÉS

Mivel a fertőzésre meglehetősen előrehaladott fázisban derül csak fény, a kezelés a kifejlett férgek és a nagy mennyiségű keringő mikrofilária miatt meglehetősen kockázatos.

A kezelés célja a mikrofiláriák és a kifejlett (szívben/bőrben élő) férgek elpusztítása / eliminálása. Az elpusztult parazita a vérben „sodródva”, megakad a kisebb erekben, és minden esetben a tüdő alveolusaiban embolusokat okoz. A kezelés tehát a betegség előrehaladottságától, vagy a kutya fizikai állapotától erősen függ.

Ennek fényében érthető, hogy a hangsúly ennél a betegségnél inkább a rendszeres laboratóriumi szűrésen és a megelőzésen van (Amerikában az oltásokkal együtt ez is kötelezően elvégzendő, sajnos Magyarországon erre még nincs bevezetett rutin eljárás).

 

 MEGELŐZÉS

 A fertőződés csökkentése érdekében a szúnyogok ellen kell védeni kedvencünket különböző spot on készítményekkel, féreghajtókkal vagy repellens szerekkel. Ennek a megfelelő megválasztásához minden esetben kérjük ki az állatorvos szakvéleményét!

 

 LABORATÓRIUMI DIAGNÓZIS

 A fertőzés megállapítása legegyszerűbben vérből történik, melynek során mikroszkópos vizsgálattal állapítjuk meg, hogy van-e mikrofilária a vérben, mely a szúnyogok közvetítésével fertőző forrás lehet az ember számára.

3. kép: Mikrofilaria festett kenetben.

Ezen kívül a friss fertőzés korai diagnosztizálására használható a Dirofilaria immitis szerológiai teszt; a kezelés hatékonyságának nyomon követésére pedig a Knott-teszt megfelelően alkalmazható.

Súlyosabb esetben röntgennel, vagy ultrahanggal kimutatható a nagy mennyiségű kifejlett féreg a szív kamrájában.

Megerősítő diagnózist PCR vizsgálat nyújthat.

 

 

Tovább blogbejegyzések

A máj működésének laboratóriumi vizsgáló módszerei


A máj a szervezet intermedier anyagcseréjének központi szerve. Igen nagyszámú anyagcsere folyamatot katalizál, így ezekre alapozva sokféle laboratóriumi eljárást kell párhuzamosan alkalmazni a szerv funkcionális állapotának megítélésére. Írásunk célja ezen diagnosztikai eljárások három fő csoportjának tárgyal&a...

Olvasson tovább

A fiatal macskák gyakori külső hallójárat parazitózisa


Ha egy macska füle váladékos, feketés-barnásan elszíneződött, annak oka van!Fiatal macskáknál az első oltáskor (6-hét) való vizitnél gyakori, hogy a külsőhallójáratban barna színű folyékony, vagy száraz pörkös tartalom van. Ezt gyakran agazdi szennyeződésnek véli („piszkos a füle”) ennek a hátterében...

Olvasson tovább

Állatokról emberre terjedő fertőzések - 1.rész


A szúnyogok által terjesztett betegségek közül az egyik legfontosabb a szív- és bőrférgesség, melynek terjesztésében nagy szerepet játszanak a vadon élő állatok (róka, nyúl, stb.), melyek később potenciális fertőzés forrásként szolgálnak. A fertőzött állat vérét szívó szúnyog ez után kedvenceinkre...

Olvasson tovább

Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép