Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

A macskatranszfúzióról


Kevésbé ismert tény, hogy szükség esetén macskák is kaphatnak vért. A cikkben bemutatjuk a macskák vércsoportjait, azok fontosságát, valamint ismertetjük a véradás menetét.  


Elvetendő az a régi nézet, hogy az első véradás alkalmával a kutyák és macskák bármilyen vércsoportú vért kaphatnak. Szem előtt kell tartani, hogy mi van akkor, ha a macskának az életében még vérkészítményt kell kapnia? Folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy a kutyák/macskák vérét már kölyökkorban meg kell állapítani, és ezt az oltási könyvben regisztrálni kell. Az a tapasztalatunk, hogy vérigény esetén általában az állatorvosok elküldik a tulajdonos, hogy ’szerezzen vért’. Sajnos a gyakorlatban ez nem ennyire egyszerű; ahhoz, hogy a megfelelő vérkészítményt adhassuk ki szükség van különböző információkra: iránydiagnózis és alapadatok (Hct, TP, Alb). Amennyiben ezek az adatok hiányoznak, akkor a vércsoport meghatározása mellett ezen vizsgálatokat el tudjuk végezni a laboratóriumban, így biztosítva, hogy a megfelelő vérkészítményt adhassuk ki.

 

Jelen cikkben macskákról esik szó, a kutyákra vonatkozó transzfúzióról egy későbbi sorozatban írunk.

Fontos tudni, hogy állatvédelmi okokból egy zárt ketrecben tartott macska nem lehet véradó, sem kórházban, sem klinikán. Minden esetben természetes személy tulajdonában lévő macskából adunk vért. Fontos, hogy a korrekt mennyiségű és minőségű vér nyerése nagyfokú manualitást igényel. Klasszikus módon, csecsemő vérvételi zsákokba, ritkán sikerül a vérvétel, mert bealvad. Ennél sokkal biztosabb módszer, ha előzetesen Na-citráttal átmosott, maximum 10 ml-es fecskendővel, a v.jugularisból, lassú vákuummal történik a vérvétel. Ennél nagyobb fecskendők roncsolják, összeszívják a vénát. Nagy különbség, hogy enyhe sedation esetén is hypothoniás lesz a macska, ami szintén nehezíti a vérvételt. 10 ml vér nyerése után közvetlenül adjuk a csoportazonos vért a recipiensbe, egy külön kanülön át. A keresztpróbát közben el kell végezni, a hideg agglutinationra is ügyelve.

 

 

Mindezek fényében összefoglalásként elmondható, hogy macska konzerv vér nincs, a komponens terápia esetén – plazma, thrombocytadús plazma, vörösvérsejt koncentrátum – a vérkészítményt mindig aktuálisan állítjuk elő itt a vérellátóban. Ha a praxiskörülmények nem engedik, a laboratóriumban elvégezzük a vértherápiát, amennyiben alkalmas donort is hoznak. A donornál természetesen ügyelünk még a FELV, FIV, FIP és a Mycoplasma hemofelisre is, amennyiben nincs friss eredmény a donort ezekre is szűrjük.

 

Macska vércsoportok

Macskáknál eddig egyetlen AB-vércsoportrendszert sikerült felderíteni. A macskák A, B, vagy AB vércsoportúak lehetnek, 0 vércsoport náluk nem létezik. Az A allél domináns a B-vel szemben. Az AB típus nagyon ritka, úgy tűnik, hogy recesszív (tehát AB esetén A-s lesz a macska) az A-val, de kodomináns a B-vel szemben. A legtöbb macska A vércsoportú, ám az egyes fajtatiszta tenyészetekben a B vércsoport aránya 50%-nál is magasabb lehet (például Cornish Rex, Devon Rex, Brit rövid szőrű, Exotic, Sziámi és Török angóra). A B vércsoportú macskák erős antitesteket termelnek az A (és így az AB) vércsoportú vér ellen, míg az A vércsoportú macskák általában csak gyenge B-antitestekkel rendelkeznek. Nincs univerzális donor, ezért a vért minden esetben megfelelően ellenőrizni kell! A keresztpróba (cross matching minor) során a recipiens vörösvértesteit hasonlítják össze a donor vérszérumával, a kiterjesztett keresztpróba (cross matching maior) esetében a recipiens vérszérumát hasonlítják össze a donor vörösvértesteivel. Fontosabb a donor vörösvértesteinek védelme, mert fatális immunreakciót többnyire az vált ki, ha a donor vörösvértesteket támadja meg a recipiens szervezete.

 

 

Magyarországon az általánosan tartott házi macskák zöme európai rövid szőrű, és a többségük A-s vércsoportú. A fajtatiszta macskáknál már más a helyzet, mert a nagyértékű nőstény tenyészmacskákat egy életre érzékenyíteni tudjuk és a neonatalis isoeryrolysis egész almokat pusztít el hemolitikus krízisben. Ebben az esetben az első 48-72 órára elvesszük az anyától a kölyköket míg az enterocyták védőbarrierje lezárul. Addig mesterségesen tápláljuk a kismacskákat. Vigyázat a kolostrummal a természetes passzív egyéb védettség is kiesik!

 

 

Véradás esetén fontos tudni a macska vércsoportját, ami a macska életét mentheti meg. Idézet egy tenyésztőtől: „Nekünk tenyésztőknek a vércsoport intolerancia miatt is fontos információ, a születendő kölykök egészsége védelmében. Állományomban minden macskám rendelkezik vércsoport teszttel, ami egyszer az egyik felnőtt mama cicám életét mentette meg. Egy tályog miatt kialakult szeptikus állapot miatt kapott vércsoport azonos vért Jiggy nevű kandúr cicámtól.” Ma már a tenyésztők is tudják és joggal várjál el a korrekt tájékoztatást e témában is.

 

 

 

A vércsoport egy olyan öröklődő tulajdonság, amit a vörösvértestek felszínén jelen lévő antigének határoznak meg. A segítségükkel lehet a vér különböző csoportjait elkülöníteni. A pontos vércsoport ismeretének alapvető szerepe van különféle orvosi kezelések során. A vércsoportokat alkotó antigének szerkezete különböző lehet (szénhidrátok, fehérjék stb.), és a testben nem kizárólag a vörösvértestek felszínén jelennek meg.

Ilyen a vércsoportrendszer is, és emiatt fordulhat elő az a jelenség is, amikor a vemhes macska szervezete felismeri az eltérő vércsoportot, és antitestet termel a saját szervezetében jelen lévő idegenként felismert magzat ellen.

Ezek az ellenanyagok részben IgG típusúak, és a fizikai és kémiai tulajdonságai miatt képes arra, hogy a placentán és a köldökzsinóron keresztül eljusson a magzat szervezetébe, ahol megtámadja a vörösvértesteket, és károsítja azokat. A folyamatot hemolízisnek nevezzük, és a betegség neve újszülöttkori hemolitikus betegség.

Például: Ha egy A-s vércsoportú macskának születik az alomban B-s vércsoportú kölyke, akkor az első 18 órában az anyatejjel (amiben van IgG) a kiscica szervezetébe kerül, ami a kiscica vörösvérsejtjeit hemolizálja és a kölyök menthetetlenül elpusztul súlyos icterus mellett.

 

Összegoglalva a B-s vércsoportú egyedeket kell figyelni és nyomon követni, pároztatáskor az anyákat is szűrve elkerüljük a fatális neonatali mortalitást.

Tovább blogbejegyzések

A fiatal macskák gyakori külső hallójárat parazitózisa


Ha egy macska füle váladékos, feketés-barnásan elszíneződött, annak oka van!Fiatal macskáknál az első oltáskor (6-hét) való vizitnél gyakori, hogy a külsőhallójáratban barna színű folyékony, vagy száraz pörkös tartalom van. Ezt gyakran agazdi szennyeződésnek véli („piszkos a füle”) ennek a hátterében...

Olvasson tovább

Kutyák, macskák húgyhólyag kövessége (urolithiasis)


A kisállatok élet/vadászterületének csökkenése miatt (lakás/kert) a territóriumuk naponkénti megjelölése a vizeletük által megszűnt illetve lényegesen csökkent. Főleg lakásban tartott kedvencünknél a vizeletürítés gyakorisága ez okból is csökkent és ez az állapot a vizelet fokozott koncentráltságához ...

Olvasson tovább

Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép