Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812Az állatorvosi vérellátás folyamatos. Ügyeleti telefonszám: +36-30-961-5812

A lovak parazitás fertőzéseinek alapismeretei


A lótartás mind szélesebb körben terjed hazánkban jelenleg is. Gyakran bértartásba helyezik az állatot és a gondozóra/ lótulajdonosra hárul a parazitózisokkal kapcsolatos PONTOS ismeret. Számos parazitás fertőzéssel találkozunk a laboratóriumban.


Kezdjük a szokásos évenkénti rendszeres antiparazitás kezeléssel.

Szerencsére, ami a világon kapható hatóanyag, az elérhető Magyarországon is. Fontos hangsúlyozni, hogy több fajhoz tartozó endoparaziták (belső férgek) vannak, és ezek ellen kombinált hatóanyag tartalmú féreghajtó szert kell alkalmazni (természetesen ezek kissé drágábbak, de megéri).

Első kérdés a ló telep tartási rendje szerint évenkénti antiparazitás kezelés megfelelő hatóanyaggal.

-          Minden lovat, egy időben kezelni lehetőleg tavasszal

-          Szájon át alkalmazzuk (erre az állat testtömegéhez igazítható adagolós drench paszták kiválóak)

-          Fontos hangsúlyozni, hogy legáltalánosabban az orsóféreggel (Parascaris equorum) találkozunk.

 

 Parascaris equorum féregcsomó

 

-            A galandférgek és az un. Strongyloides család parazitái ellen kombinált kezelést kell alkalmazni a „szokásos” antiparazitás készítménnyel szemben pl.: Panacur paszta (Pirantel pamoat), amely csak egykomponensű.

 

 Strongylus mikroszkopikus lárva

 

 

 Javasolt szerek:

 

 NOROMECTIN PRAZIQUANTEL DUO 18,7 mg/g + 140,3 mg/g belsőleges paszta lovaknak

Leírás

Hatóanyag: 1 g tartalmaz 18,7 mg ivermektin 140,3 mg prazikvantel

Javallat: Kifejlett és lárva stádiumú gyomor-bélrendszeri fonálférgekkel, tüdőférgekkel, gyomorbagócs-lárvákkal és galandférgekkel fertőzött lovak kezelésére.

Adagolás: 200 µg ivermektin és 1,5 mg prazikvantel testtömeg-kilogrammonként, amely megfelel 1,07 g pasztának 100 testtömeg- kilogrammonként

Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 35 nap

Kiszerelés: 7,49 g pasztát tartalmazó adagolófecskendőben

 

 Equest pramox 14.4*1J (Modernebb hatóanyag)

Leírás

Hatóanyag: 1 g tartalmaz Moxidektin 19,5 mg Prazikvantel 121,7 mg

Javallat: Lovak kevert galandféreg és fonalféreg vagy ízeltlábúak okozta fertőzöttségének gyógykezelésére.

Adagolás: A készítmény egyszeri adagja 400 g moxidektin/ttkg és 2,5 mg prazikvantel/ttkg szájon át. Beadása kalibrált szájfecskendővel történik, amelynek egy osztása 25 ttkg-ra elegendő.

Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 64 nap

Kiszerelés: 14,4 g gél HPDE fecskendőben

Fontos hangsúlyozni, hogy az olcsóbb készítmények pl. Panacur paszta nem minden parazitafajra hatékonyak. A különösen veszélyes Strongyloidosisra -Strongyloides westeri (bőrön és szájon fertőződhet meg az állat) főleg csikókban okoz veszteségeket (vérszegénység, lesoványodás, kólikás panaszok).

Strongylidosis is veszélyes, szinte alig van ló, illetve egypatás, amelyben néhány vastagbélféreg ne lenne.

Leggyakrabban a Strongylus vulgárissal találkozunk. Kevesen tudják, hogy milyen bonyolult a fejlődésmenetük és az ezzel okozott egészségkárosító hatásuk. Gondoljunk erre, mikor féreg hajtjuk a lovakat! A teljesség igénye nélkül vázolom a fejlődést.

Az L1-nek nevezett fertőző lárvák a talajon egy hét alatt kétszer vedlenek, kedvező időjárás esetén. Ezután jönnek létre a fertőzőképes L3-as stádiumú lárvák, melyek szájon át kerülnek a ló bélrendszerébe. Függően attól, hogy kis vagy nagy-strongylidák vannak, a szervezet különböző pontjain okoznak elváltozásokat. A kis strongylidák a vastagbél nyálkahártyájában (hystotrop fázis) okoznak gyulladást/elhalást, mely vérfogyottsághoz, lesoványodáshoz, emésztőszervi elváltozásokhoz vezet, a nagy strongylidák érrendszeri elváltozást okoznak.

 

 

Súlyosabb megbetegedést a Strongylus LÁRVÁI váltanak ki, melyek a bélfodri artériákban, vagy a nagy fő hasi artéria abdominális elágazásánál okoznak trombózist, azaz vérrögöt, amely halálos lehet. Főleg, ha un. lovagló vérrög tömi el a fő artériát, mely a ló hátulsó végtagjait és a medencei szerveket látja el vérrel. Hasonlóan olyan súlyos, mint embernél az agytrombózis (TIA).

 

 

 Bélsárvizsgálattal legkorábban a fertőződéstől számítva a kis strongylida peték 2 hónap, a nagy strongylidák 10,5 hónap múlva mutathatók ki az állatorvosi laboratóriumban.

Kevés szó szokott esni a ló gyomorférgességéről (Habronéma fajok) és a szúnyogok által terjesztett Oncocercosisról (Oncocerca cervicalis), melyek 6-8 cm-es férgek, a lovak egyenítő szalagjában, a tarkószalagban, telepednek meg. Idült gyulladást okozva sántasághoz vezetnek, valamint marsipolyok hátterében állhatnak.

 

Jelen írásban csak a leggyakoribb „szokásos” parazita ellenes kezelés hátterét írtam le, melynek lényege, hogy kombinált hatóanyagú készítményt alkalmazzunk (Ivermectint vagy Moxidectint és Praziquantelt), pontosan dozírozva. Még számtalan belső parazita van, de a kezelésben nincs nagy különbség. Lényeges, hogy a hatóanyagok a petékre nem hatnak, csak az élő parazitákra, ezért a féreghajtást 4-6 hét múlva meg kell ismételni. Természetesen ez anyagi kérdés, de ha a telepi zártság megvan és a legelő nem fertőzött (pl. lápos, savanyúfüves területek) évente elégséges egyszer kezelni az állatokat. Az évenkénti szűrő jellegű - állatorvosi laboratóriumban - történő bélsár vizsgálatával ellenőrizhetjük a kezelés hatékonyságát valamint parazitózisokra is felhívhatja a figyelmet. Anyagilag nem nagy költségű vizsgálat, általában 4500-5000 Ft.

 

A külső paraziták széles skálájára a lovakban, illetve az ellenük való védekezés gyakorlati szempontjait másik írásomban ismertetem.

 

 

Dr. Szilágyi Attila
Laborvezető állatorvos

 Külön köszönetet mondok Serfőző Évának a felkérésért.

 

 

 

 

 

Tovább blogbejegyzések

A lovak parazitás fertőzéseinek alapismeretei


A lótartás mind szélesebb körben terjed hazánkban jelenleg is. Gyakran bértartásba helyezik az állatot és a gondozóra/ lótulajdonosra hárul a parazitózisokkal kapcsolatos PONTOS ismeret. Számos parazitás fertőzéssel találkozunk a laboratóriumban. ...

Olvasson tovább

Az oldalon megjelenő képek és információk
Dr. Szilágyi Attila tulajdonát képezik, másolása illetve terjesztése jogi következményekkel járhat.

Kapcsolat

HU-1133 Budapest, Thurzó u. 5/c
info@allatorvosilabor.hu
Hétfő-Péntek: 09:00 - 20:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Labor (vezetékes):+36(1)239-4736
Labor (mobil):+36(31)782-5096
Leletértelmezés:+36(30)961-5812
Mintaszállítás:+36(30)876-6051

Térkép