Elérhetőségek

  • +36(1)239-4736
  • +36(31)782-5096
  • drszilagyiattila@allatorvosilabor.hu

Nyitvatartás

  • Hétfőtől - Péntekig: 8:00 - 21:00
  • Szombat: Zárva
  • Vasárnap(ügyelet): 9:00 - 14:00
2019-02-18 19:02:00
1035x

Kutyák, macskák húgyhólyag kövessége (urolithiasis)

A kisállatok élet/vadászterületének csökkenése miatt (lakás/kert) a territóriumuk naponkénti megjelölése a vizeletük által megszűnt illetve lényegesen csökkent. Főleg lakásban tartott kedvencünknél a vizeletürítés gyakorisága ez okból is csökkent és ez az állapot a vizelet fokozott koncentráltságához vezethet. Élettanilag a macskáknak 45 ml vizet kell fogyasztani testtömeg kilogrammonként. Mindezt azért kell tudnunk, mert a húgykövek a vizeletben lévő szerves és szervetlen alkotó elemekből jönnek létre (eleinte mikroszkópos méretű kristályok képződnek, amelyek később nagyobb húgykővé állhatnak össze).

 

A kisállatok élet/vadászterületének csökkenése miatt (lakás/kert) a territóriumuk naponkénti megjelölése a vizeletük által megszűnt illetve lényegesen csökkent. Főleg lakásban tartott kedvencünknél a vizeletürítés gyakorisága ez okból is csökkent és ez az állapot a vizelet fokozott koncentráltságához vezethet. Ehhez járul a száraz tápok etetése is. Genetikailag a macskák amúgy is kevés vizet fogyasztanak. Élettanilag a macskáknak 45 ml vizet kell fogyasztani testtömeg kilogrammonként. Egy 4,5 kilós cicánál, ez 200 ml vizet jelent. Tehát nagyjából egy bögrényi mennyiséget.

 

A nedves tápoknak is van víztartalma, de ezt most ne vegyük alapul, az csak jó. Mindezt azért kell tudnunk, mert a húgykövek a vizeletben lévő szerves és szervetlen alkotó elemekből jönnek létre (eleinte mikroszkópos méretű kristályok képződnek, amelyek később nagyobb húgykővé állhatnak össze). 

Nagyon fontos, hogy a kisállatok vizeletét, főleg üledék szempontjából (és kémiailag is) ellenőriztessük az állatorvosi laborral. 

Nagyságrendileg 2 évente érdemes. Technikája, főleg macskáknál az, hogy speciális steril gyöngyöt kell az alaposan kitisztított ürítő tálcába tenni (állatpatikában kapható), amely az almot modellezi és ezt a laboratórium már bakteriológiai szempontból is vizsgálhatja, tehát semmi zavaró tényező nem befolyásolja a vizsgálatot. A gazdi önként is behozhatja a mintát, az eredmény gyorsan elkészül, amelyet e-mailben küldünk a tulajdonosnak.

Probléma esetén, már konkrét panasszal fordulhatnak az állatorvukhoz, egy vizitdíjat megtakarítva.

Mennyiségileg nagyjából fél dl vizelet elegendő. Az este nyert vizeletet tiszta jól záródó edényben, hűtőszekrényben 4-6 fokon másnapig tárolhatjuk.

 

 

 A mellékelt eset egy 10 kg-os kiskutyából származott.

Érdekessége, hogy a kőanalíziskor kétféle kőtípus kombinálódott. A belső mag struwit, a külső kálcium-oxalát.

Vizeletet nem vizsgáltak korábban.Eleinte egyféle gyógy tápot evett, később másik típusú gyógy tápra állították rá, ez látható a képen is. Az első kő képezte a kőképződési magot a másik kőtípusnak.

Fontos kiemelni, hogy a mikroszkopikus kristály nem megléte, nem zárja ki a húgyhólyag kövességet. (árnyékot adó kövek a röntgenen látszódnak, de az ultrahang mindig egyértelmű).

 

 

 Macskák vízfogyasztásának elősegítése:

- porcelán, fém itatóedényben naponta tegyünk friss vizet. Etológiailag vannak egyedek, akik az állott vizet szeretik, ezért több itatóedényt kell kihelyezni a lakásban. Egyet lehetőleg a lakás vizes blokkjában fürdőszobába, ahol hallják a folyó víz hangját.

 

 - sok macska szereti a csapból kifolyó folyóvizet,

- érdemes ügyelni a virág alátétekre, mert ha tápsózzuk a növényt az összegyűlt víz nitrát mérgezést okozhat, (methemoglobinémia - ekkor a vér csokoládébarna színű lesz és jellegzetesen a szem kötőhártyája kékes árnyalatú lesz). Ez súlyos betegséget okoz, azonnal kezelendő!

 

 

- érdemes kipróbálni kis szobaszökőkút létesítését, ez jó a gazdinak és abból szívesen fogyasztanak vizet a cicák is (algamentesítésre ügyelni!).

Az erőltettet, gyakori vizelés figyelemfelkeltő jel!

  

 

 

Kiváltó okként idült hólyaggyulladás is vezethet kőképződéshez. Az alábbi képen a fertőzött vizelet üledék képe látható gyulladásos sejtelemekkel. Bakteriológiai tenyésztés feltétlenül szükséges.

 

 

 

 

                           

Kálcium -oxalát kristály mikrofotó képe és operációval eltávolítva

 

Ha a hólyagövességet krónikus formába engedjük átcsapni, akkor csak műtéti megoldás jöhet szóba, a hólyagmetszéstől a kandúrok pénisz amputációit is beleértve, mely igen fájdalmas szinte egy életen át, ha például húgycső szűkület alakulna ki. Örök problémát fog okozni!!

 

 

Összefoglalva a kezelés hatékonyságát a vizelet üledék monitorozása laboratóriumi módszerekkel mindig szükségszerű, főleg a gyógy táp/gyógyszer adagolása alatt legalább havonta. Költsége 2-3 ezer Ft, olcsóbb, mint egy gyógy táp ára. Ha bakteriális fertőzésen alapul a kőképződés (pl. a struwit egyik formája) akkor a bakteriológiai vizsgálat elengedhetetlen, mert a kiváltó okot kell ekkor megszüntetni (megfelelő alsó húgy utakra ható antibiotikum kúra, mely súlyos esetben több hét is lehet). E nélkül a járulékos kezelések gyógy tápok etetése, egyéb savanyító, lúgosító gyógyszerek nem vezetnek gyógyuláshoz.

Dr.Szilágyi Attila

 

 


Írta: Hemo-Vet, 2019-02-18 19:02:00